Blog
|
18 april 2020

De 5 beste platen voor bij een Wieze

Hoewel we vrij zeker zijn dat er niks beter is dan een Wieze, maken we toch voor één ding een uitzondering: een goede Wieze mét de perfecte muziek op de achtergrond. Daarom maakten wij voor jullie een playlist op Spotify en zetten we in deze blog vijf platen in de kijker. Wie beter dan Toon Vlerick, uitbater van Bar Mirwaar (Gent) én gitarist bij o.a. Absynthe Minded, om ons te helpen met die moeilijke keuze? Het zal u niet verbazen dat zijn keuze vooral viel op platen met interessant gitaarwerk. Vooruit, haast u naar Spotify en zet die lijst NU op repeat!

Img0054 Min

Waar moeten we zijn (na de coronacrisis)? Bar Mirwaar, Burgstraat 59 in Gent.

Muzikant Tom Vlerick was toe aan een nieuwe uitdaging en toen een paar maanden geleden gezocht werd naar een nieuwe uitbater voor Bar Mirwaar, zag hij zijn kans schoon. In het café staat gezelligheid en muziek centraal. Sinds begin dit jaar kan je in Bar Mirwaar terecht voor o.a. fijne muziekavonden, homemade spaghetti Mirwaar op maandag (wij gaan die alvast uittesten na de coronacrisis) én lekkere Wiezes. Neem zeker een kijkje op hun Facebookpagina om op de hoogte te blijven.

Tom Waits The Heart Of Saturday Night Lp

1. TOM WAITS - THE HEART OF SATURDAY NIGHT

“Deze plaat van Tom Waits staat àltijd in mijn top. Ik wist dat dit de eerste plaat moest worden die ik in mijn café zou draaien en dat heb ik ook gedaan. Het creëert meteen de juiste sfeer, een echt meesterwerk.”

Dit tweede studioalbum van Waits dateert uit 1974. Het heeft een jazzy sfeer en is een album waar je echt van moet genieten. Wist je dat de plaat ook een eerbetoon brengt aan Jack Kerouac, de auteur van ‘On the Road’. Waits kon zich identificeren de romantische stijl van Kerouac. Wie in het vervolg in de vroege uurtjes een eenzame man aan de bar ziet hangen, genietend van goede muziek, denkt niet alleen terug aan deze fantastische plaat, maar trakteert de man ook gewoon op een drankje. Want laat Waits daar nu net heer en meester in zijn: in het creëren van sfeer.

The War On Drugs A Deeper Understanding

2.   THE WAR ON DRUGS - A DEEPER UNDERSTANDING

“Ik hoorde deze plaat voor het eerst bij de zanger van mijn band thuis en het was voor mij echt een eyeopener. Ze komt echt binnen. Het is een fantastische plaat van een super goede band. Als je de kans krijgt om ze live te zien, moét je gaan!”

De doorbraak kwam pas bij het derde album van deze Amerikaanse indierockband, maar hun vierde langspeler is echt klaar om wereldwijd in alle huiskamers gedraaid te worden. De meeslepende nummers laten je even alles vergeten. En met nummers die langer duren dan tien minuten, laten ze zelfs onze vaders even weemoedig terugdenken aan muziek in hun jonge jaren. Het feit dat je er vleugjes van The Boss en Bob Dylan in herkent én dat er ruimte is voor uitgebreide solo’s, helpt ongetwijfeld ook.

51X3Apd9Pl Ac Sx425

3.   BEN HOWARD - I FORGET WHERE WE WERE

“Deze plaat, en dan misschien nog specifiek ‘End of the affair’, heeft echt iets losgemaakt bij mij. Ik ben op een heel andere manier naar mijn werk gaan kijken en kan zeggen dat deze plaat mijn eigen gitaarwerk volledig veranderd heeft. Op de laatste plaat van Absynthe Minded ‘Jungle Eyes’ staan er heel veel gitaarpartijen die beïnvloed zijn door dit album.”

Zijn eerste plaat ‘Every Kingdom’ was een echte pottenbreker, maar gelukkig kwam daardoor Howard niet in de verleiding om zijn werk te reduceren tot radiohits. Dat bewijst zijn tweede plaat, waarop hij zichzelf de ruimte geeft om te experimenteren. Het eindresultaat is misschien een pak minder opgewekt en complexer, maar de nummers raken keer op keer.

N99001Ashx

4.   KHRUANGBIN - THE UNIVERSE SMILES UPON YOU

“Ook deze plaat heeft voor mij als gitarist veel betekend. Ik vond al lang geen nieuwe gitaristen meer waarvan ik dacht: wow, die speelt super goed en vernieuwend. Tot ik Khruangbin ontdekte! De band heeft een van de meest innovatieve gitaristen (Mark Speer, nvdr) en alleen al luisteren naar hun nummers, werkt inspirerend.”

Het werk van dit muzikaal trio heeft misschien wel een kleine voorstelling nodig. De voorliefde voor Thaise funk bracht deze bassist, gitarist en drummer samen en het resultaat daarvan is één van de meest hippe up-and-coming bands van het moment. Het trio neemt je mee op een hoofdzakelijk instrumentale reis met invloeden uit exotische culturen. Wie even krap bij kas zit en zich toch in het verre oosten wil wanen, kan eenvoudigweg dit meesterwerk opleggen.

Lbj 233 1024 1200X

5.   BIG THIEF - MASTERPIECE

“Masterpiece liegt niet en is volgens mij echt één van de beste platen van het moment. Waarom het zo goed is? (zet de plaat loeihard) Je moet er maar eens naar luisteren! Ze komen in maart naar de AB en dat wil ik niet missen. Hun nummer ‘Paul’ heb ik al een paar keer gecoverd met vriendinnen en dat is mijn favoriete nummer van het jaar.”

De allereerste plaat al meteen ‘Masterpiece’ noemen, is misschien een gewaagde keuze. Maar daar heeft de Amerikaanse indie folkrockband schijt aan. De band rond leadzangeres Adrianne Lenker brengt muziek zonder al te veel opsmuk, maar wel met een boodschap én een stem die binnenkomt. Als je het eenmaal gehoord hebt, vergeet je het niet meer. Het volume voluit opendraaien, lijkt ons inderdaad de enige juiste actie.