Blog
|
18 maart 2020

7 gezelschapsspelletjes om te spelen met een Wieze

Gezelschapsspelletjes zijn terug van weggeweest en daar zijn wij erg blij mee! Er is toch niks leukers dan met een groep vrienden (of jouw huisgenoten) én een lekkere Wieze een spel te spelen. Wij maakten voor jullie een selectie van de leukste spelletjes die je zowel kan spelen op café als thuis. Sommigen zijn zelfs compact zodat je ze lekker mee kan nemen op vakantie. Waar wachten jullie nog op? Geef ons maar alvast die Wieze!

Img 0203 2 Min

1. CATAN

Catan is mogelijks wel hét spel van de afgelopen jaren. Hoewel het al jaren bestaat, is Catan sinds een paar jaar bezig aan een echte opmars.

Catan

Regels:

In dit tactisch en strategisch spel, moet je door middel van grondstoffen (denk aan graan, baksteen, hout, …) wegen, huizen en steden bouwen.  Aan het begin kies je drie plaatsen waar je een huis bouwt. De dobbelsteen bepaalt wie de grondstoffen krijgt. Ondertussen moet je ook handelen met de bank en je medespelers om aan alle nodige grondstoffen te komen. Dan wordt pas echt duidelijk wie tactisch de sterkste is! Het bouwen van dorpen en steden levert punten op, maar ook aaneengesloten routes, ontwikkelingskaarten en de grootste riddermacht brengen punten binnen. Heb je als eerste tien punten verzameld, dan ben jij de winnaar van  het spel.

Praktisch:

Je kan het bordspel spelen met drie tot zes spelers en het duurt gemiddeld 90 minuten. Gemiddeld aantal Wiezes per spel: drie tot vier.

Extra:

Wist je dat het spel al in zeker 25 talen vertaald is?

2.    DIXIT

Ben je een creatieve geest die houdt van een sprookjessfeer en mooie, maar mysterieuze tekeningen, dan is Dixit jouw favoriete spel!

Dixit

Regels:

Het spel bestaat uit een reeks erg mooie kaarten, die allemaal vatbaar zijn voor interpretatie. Als speler heb je altijd zes kaarten in jouw hand, waarop je die mysterieuze tekeningen kan zien. Om de beurt is er iedere ronde een verteller. Die kiest een kaart uit eigen hand en beschrijft die dan aan de groep. Dat kan d.m.v. één woord, een zin, een geluid, een gebaar, etc. Vervolgens kiezen de andere spelers ook een kaart die volgens hen kan voldoen aan die beschrijving en worden de kaarten geschud en op tafel gelegd. De hint van de verteller is van groot belang: je wil dat iemand kan raden wat jouw kaart is, maar als iedereen het raadt, verdien je als verteller geen punten. Vertrouw niemand! Iedereen wil jou natuurlijk overtuigen van hun eigen kaart om punten pakken.

Praktisch:

Dit spel is voor drie tot zes spelers en duurt gemiddeld 30 minuten. Gemiddeld aantal Wiezes per spel: één tot twee.

Extra:

Ben je de mooi gestileerde kaarten toch beu? Geen zorgen, er zijn uitbreidingen! De kaarten zijn ook ideaal om mee te nemen op vakantie.

3.    CARDS AGAINST HUMANITY

Houden jij en jouw vrienden van humor, awkwardness en een goede steek onder water? Dan is dit spel écht iets voor jullie! De makers van Cards Against Humanity beschrijven hun eigen spel namelijk als een spel voor ‘vreselijke’ mensen. Wij vinden het geweldig en voegen dus alvast ‘vreselijk’ toe aan onze karakterbeschrijving op Tinder.

Cards Against

Regels:

Wat nog zo leuk is aan het spel? Het is ontzettend eenvoudig. Er zijn witte kaarten en zwarte kaarten. Elke ronde stelt één speler een vraag van de zwarte kaart en de rest zoekt de meest passende witte kaart. Wie de legger van de zwarte kaart het hardst kan doen lachen, wint de ronde.

Praktisch:

Je kan het spel spelen met vier tot dertig spelers en het duurt gemiddeld 60 minuten. Gemiddeld aantal Wiezes per spel: twee tot drie.

Extra:

Het spel bestaat momenteel nog niet in het Nederlands, maar in het Engels heb je wel verschillende versies (VK/VS) mét uitbreidingen.

4.    WEERWOLVEN

Als je een feestje op de agenda hebt staan of een weekendje Ardennen met vrienden, dan is dit spel echt ideaal. Een groep brave burgers vecht tegen weerwolven. Wie die weerwolven zijn, dat is niet echt duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat in dit spel de brave vriend naast jou misschien wel twee gezichten heeft.

Weerwolven

Regels:

Het spel wordt geleid door een verteller. Die deelt aan iedereen een rol uit. Je kan een weerwolf zijn, een burger of een speciaal karakter (in het dorp zijn ook heksen, jagers, etc.). Als de nacht valt, vraagt de verteller aan iedereen om de ogen te sluiten en dan wordt ieder karakter opgeroepen om zijn opdracht uit te voeren. De volgende ochtend volgt een vergadering waarop de burgers bespreken wat de afgelopen nacht gebeurd is. Vinden ze samen wie de weerwolven in hun midden zijn? Geen makkelijke opgave aangezien de wolven in schaapskleren ook aanwezig zijn op de vergaderingen en de brave burgers op het verkeerde been zetten.

Praktisch:

Voor dit spel ben je met een grote groep, het is namelijk geschikt voor acht tot achttien spelers. Het duurt zo’n 45 minuten. Gemiddeld aantal Wiezes per spel: twee tot drie.

Extra:

Dit spel wordt nog extra mysterieus bij kaarsen of een kampvuur en een Wieze daarbij is de ideale aanvulling.

5.    TRIVIAL PURSUIT

Als er een spel is dat zichzelf de afgelopen jaren heeft durven toeleggen op een nichemarkt, dan is het wel Trivial Pursuit. Er bestaan nu versies van het spel met als thema ‘Friends’ of ‘Harry Potter’! Heb je even een pauze nodig nadat je Friends voor de 30ste keer van begin tot einde hebt bekeken (lang leve Netflix) of wil je bewijzen dat je écht wel al een paar jaar klaar bent voor die Zweinstein brief, dan zijn dit de spelletjes die je moet hebben.

Trivial

Regels:

Het spel volgt grotendeels de regels van de klassieke Trivial. Zo zijn de 600 vragen over Harry Potter of Friends ook onderverdeeld in verschillende categorieën. Bij een juiste vraag kan je een taartstukje verdienen. Is jouw taart het eerst vol, dan ben je de winnaar! Het grote verschil? Voor deze versies heb je geen bord nodig. Wees gewaarschuwd: de vragen zijn niet eenvoudig. Misschien is dit spel wel het beste excuus om nog eens lekker Friends of Harry Potter te bingen? Kennis is natuurlijk macht…

Praktisch:

Je speelt dit spel met twee tot zes spelers en hebt geen bord nodig. Het duurt gemiddeld 30 minuten. Gemiddeld aantal Wiezes per spel: één tot twee.

Extra:

Wil je de Harry Potter-versie een extra dimensie geven, geef dan als straf bij een fout beantwoorde vraag een smekkie in alle smaken. Misschien komt het antwoord sneller als je bang bent om een snoepje te moeten eten met de smaak van oorsmeer, gras of hondenvoer?

6.   EXPLODING KITTENS

Een spel met katten, wie vindt dat nu niet leuk?! We negeren even het feit dat de katten ook kunnen exploderen. Het is gelukkig maar een spel.

Exploding Kittens

Regels:

Exploding Kittens is een soort Russische Roulette waarbij je telkens een kaart van de stapel trekt tot je de gevreesde exploderende kitten in jouw handen hebt. Die kaart betekent dat je meteen verloren bent (en stilletjes in een hoekje kan huilen om die ontplofte kat die toch wel erg op de jouwe lijkt). Tegen alle andere kaarten kan je jezelf verdedigen, aanvallen, beurten overslaan, etc. Dat het spel nog eens hilarisch geïllustreerd is, is enkel een leuke extra.

Praktisch:

Dit spel speel je met twee tot vijf spelers en duurt gemiddeld 30 minuten. Gemiddeld aantal Wiezes per spel: één tot twee.

Extra:

Wist je dat dit spel het meest succes project ooit was op Kickstarter (een crowdfundingwebsite voor creatieve projecten)? Er bestaat ondertussen ook een NSFW (Not Safe For Work)-editie die enkel geschikt is voor volwassenen.

7.    CODENAMES

Ben je jouw daytime job soms een beetje beu, hou je van taal en klinkt werken bij een geheime dienst als de ultieme uitdaging, dan is Codenames jouw nieuwe favoriete spel.

Codenames

Regels:

De twee leiders van rivaliserende geheime diensten kennen de geheime identiteit van 25 spionnen, de leden van hun team kennen die spionnen enkel bij hun codenamen. Het doel van het spel is om als eerste team contact te kunnen leggen met jouw spionnen. Aan het begin van elke beurt geeft het hoofd van de dienst een aanwijzing, gevolgd door een cijfer. Het woord heeft te maken met één of meerdere codenamen op het speelveld (het cijfer geeft het aantal aan, hoe meer je er kan linken, hoe sneller de punten binnenstromen). De teamgenoten moeten de hints goed interpreteren om de eigen spionnen te vinden. Hebben ze het fout, dan helpen ze de tegenstander of kunnen ze zichzelf ook wel eens uitschakelen. Spanning verzekerd!

Praktisch:

Je speelt dit spel met twee tot acht spelers en duurt gemiddeld twintig minuten. Gemiddeld aantal Wiezes per spel: één tot twee.

Extra:

Het spel kreeg een echte Nederlandse en Vlaamse versie, geen pure vertaling. Zo kan je er onze specifieke cultuur, plaatsnamen, favoriete eten, etc. in terugvinden.