Wieze blog 2 maart 2020

Terug naar de essentie van Wieze met brouwmeester Chris

Chris Van Acker neemt ons mee in de geschiedenis van Wieze.

Chris-Van-Acker-Brouwer-Wieze.jpg

Dit is Chris Van Acker, gepassioneerde brouwmeester. Al 35 jaar werkt hij voor Brouwerij De Brabandere, maar zijn carrière startte bij Wieze. Er is geen betere persoon om ons de geschiedenis van ons favoriete bier te doen begrijpen, dan de man die er zijn hele carrière aan te danken heeft. Als jonge brouwmeester gingen Chris en zijn gezin naar waar het beste bier hen bracht. Zo kwam hij vanuit het noorden van het land, midden jaren ’80 terecht in Wieze. Net na de gloriedagen van het originele bier, maar op tijd om er toch nog van te proeven.

“Ik wist dat de gloriedagen van de Wieze Oktoberfeesten op hun einde waren gekomen, maar ik wou zo graag eens de schaal van zo’n product en evenement meemaken. Wieze was overal gekend, hé. Het was in de jaren ’50 het München van de Lage Landen. Mensen kwamen van heinde en verre om die Wieze Oktoberfeesten mee te maken, ik had nooit eerder zoiets beleefd. De feesten duurden veertien dagen. Veertien dagen feest, bier, attracties, amusement. Het aantal kippen aan ’t spit, ik zou het niet meer kunnen zeggen op vijf- à tienduizend. Dat was immens. Als je de omvang wil begrijpen, kan dat enkel nog door de Oktoberfeesten in München bij te wonen.”

“Toen ik hoorde dat Wieze naar Brouwerij De Brabandere kwam, was het toch een gevoel van thuiskomen. Al die jaren was ik bezig geweest met de ontwikkeling van andere bieren, maar dat ik aan het einde van mijn carrière nog heb mogen meewerken aan de heropbouw van Wieze … De cirkel is rond hé. We (Chris en zijn gezin) hebben ons al verschillende keren verplaatst in het leven. We kunnen dat goed, we hebben daar ook nooit echt last van gehad. De kinderen pasten zich snel aan, vonden nieuwe vrienden, deden het goed op school. Maar Wieze is de enige plaats waarbij ze, toen we weggingen, gehuild hebben. Ze hadden het toen zeer moeilijk. Mijn vrouw en ik ook. Want het volk daarrond, dat is ongelooflijk hé. Ze rollen daar de rode loper uit voor iedereen, het is gigantisch gastvrij volk. Soms misschien wel té. West-Vlamingen zijn harder hé, maar da’s ook niet altijd beter.”

(…) dat ik aan het einde van mijn carrière nog heb mogen meewerken aan de heropbouw van Wieze… De cirkel is rond hé. Chris Van Acker, Meesterbrouwer Brouwerij De Brabandere

“Ik ben ontzettend benieuwd hoe het in de toekomst met Wieze zal gaan. We hebben er een fantastische tripel van gemaakt, die echt wel kan scoren bij de fijnproevers. Die tripel drink je echt om te genieten, als ontspanning. Dat maakt me enthousiast. Maar wat ik het meest geweldig vind? Dat het oude karakter van de Wieze ook niet verloren is gegaan. Dat het, mits een paar updates, ook zijn oude vorm kan behouden als pils tijdens de Wieze Oktoberfeesten. Dat ik bij die heropstart aanwezig mag zijn, prachtig! We zien die Oktoberfeesten ieder jaar groeien en dat maakt me altijd weer benieuwd naar de volgende edities. Het zal misschien wel nooit meer zijn wat het geweest is, maar dat hoeft ook niet. Wie weet wordt het op deze manier zelfs nog beter. Ik ben ervan overtuigd dat Wieze zowel bij de Wiezenaars als bij de mensen daarbuiten een plek in hun hart gaat veroveren. Het bier heeft een nieuwe smoel, maar barst van het oude karakter!